SAM_0406

14. maja 2016. je potekala 18. Revija pevskih zborov Društev invalidov ZDIS-a, katere domačin in organizator je bilo Društvo invalidov Logatec. Te prireditve so se udeležile tudi predstavnice>strong> DIO Brežice, katere nastopajo pod imenom Ljudske pevke Cerklje ob Krki. Vodi jih pevovodja Slavica Prah.
Zbrali smo se na avtobusni postaji Brežice in se ob dogovorjeni uri odpeljali. Med potjo smo pobrali še nekatere izletnike in pa seveda naše pevke. V upanju da se nas bo vreme usmililo (čeprav je bila napoved dokaj slaba) smo se srečno pripeljali do prve načrtovane postojanke . Najprej smo se pod strokovnim vodstvom ogledali Tehnični muzej Slovenije v Bistri. Razdeljeni smo bili v dve skupini. Z veseljem in zanimanjem smo si ogledali vse stvari katere ima ta muzej v svoji zbirki. Ob prečudovitem vodenju in razlagah vodičev je dve uri ogleda minilo prehitro. Pot smo nadaljevali v Logatec.. Tu nas je pričakala prikupna vodička in nas s svojo obširno razlago, takrat še po lepem sončnem vremenu, popeljala skozi mesto. Ustavili smo se tudi ob mestnem vodnjaku in skupaj z njo zapeli slovensko ljudsko pesem “Dekle je po vodo šlo”. Sledilo je okusno kosilo in odhod v Športno dvorano Logatec, ki je bilo prizorišče letošnje revije..
Pozdravni govor so imeli predsednik Društva invalidov Logatec; Rudolf Korenč, župan občine Logatec: Berto Menard in pa predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije; Drago Novak..
Nastopilo je 21 zborov s po dvema pesmama: Pevsko društvo invalidov Logatec, Mešani pevski zbor “Knapovsko srce” iz Trbovelj, Ženski pevski zbor “Roža Portoroža”, Pevska skupina DI Ljubljana – Bežigrad, Mešani pevski zbor MDI Lenart, Pevski zbor DI Ljubljana Moste- Polje, Ženski pevski zbor DI Dravograd, Pevski zbor Matija Tomc Metlika, Vokalna skupina Žene iz Dornberka, Ženski pevski zbor “Klasje” Muta, Mešani pevski zbor “Oton Župančič” iz Črnomlja, Ženski komorni zbor DI Maribor, Mešani pevski zbor upokojencev in invalidov Mozirje, Mešani pevski zbor “Mavrica” Radelj ob Dravi, Ženski komorni zbor DI Zagorje ob Savi, Ljudske pevke Cerklje ob Krki, (zapele so dve ljudski Dekle je zajemalo z vedrom vodo in Ko v večernem mraku). Ljudske pevke »Lastovke » iz Slovenj Gradca, Mešani pevski zbor Rimske , Ženski pevski zbor DU Velenje in MDI Šaleške doline, Mešani pevski zbor MDI Žalec in pa Mešani pevski zbor DI Vrhnika.
Za konec so pa še vsi zbori skupaj zapeli dve ljudske pesmi ob vodenju pevovodje Matije Logarja iz Pevskega društva Logatec: Zdaj smo delo končali in Prav lepa je trnovska fara.
Po triurnem programu so nas pogostili v avli dvorane in odpravili smo se proti domu. Celo pot domov nas je spremljalo močno deževje. Vseeno smo pa vsi dobro raspoloženi in povni prečudovitih vtisov srečno prispeli domov on načrtovanem času. Hvala našim pevkam za prečudovit nastop kateri je bil pozdravljen z velikim aplavzom. Veselimo se že nasledjne pevske revije, katere domačin bo MDI “Drava” Radlje ob Dravi.

Janko Zorčič